Chocozonac

REȚETA

CHOCOZONAC

Hristos a înviat! Azi este una dintre puținele dimineți de luni în care nu trebuie să faci nimic altceva decât să te bucuri de cei dragi. Parte din farmecul dimineților de Paști stă în a împărți felii de cozonac la masă, iar noi avem rețeta perfectă:

INGREDIENTE
pentru o formă de aproximativ 25x10cm:

  • 290 gr făină pentru cozonac
  • ¾ pliculeț drojdie uscată
  • 40 gr zahăr
  • 1 praf mare de sare
  • 2 ouă
  • 60 ml lapte călduț
  • 70 gr unt moale
  • Umplutură:
    Cremă de alune Milka

INDICAȚII

Se amestecă într-un bol făina, drojdia, zahărul și sarea. Se adaugă laptele, ouăle și untul și se frământă toate ingredientele timp de aproximativ 10 minute, până se obține un aluat consistent. Se acoperă bolul cu folie alimentară și se lasă la dospit în frigider peste noapte.
După ce a crescut, se lasă aluatul timp de 30 de minute la temperatura camerei pentru putea fi modelat, se întinde o foaie care se umple cu cremă de alune Milka, într-un strat nu foarte gros. Se lasă câte 1 cm liber pe margini. Se rulează aluatul și se taie pe lung, pe mijloc. Cele două secțiuni se întorc cu partea de straturi vizibile în sus și se împletesc.
Se unge forma cu unt și se așază cozonacul împletit înăuntru. Se lasă la crescut timp de 60 minute la temperatura camerei, acoperit cu un șervet.
Se preîncălzește cuptorul la 175 de grade și se lasă cozonacul la copt timp de 40 – 45 minute, în funcție de cuptor. Dacă la finalul timpului nu e încă făcut, se mai lasă până se coace. Pentru a nu se arde deasupra, se acoperă cu o folie de aluminiu sau o hârtie de copt.
Opțional, la câteva minute după ce s-a scos din cuptor, se însiropează cozonacul cu un sirop din 300 gr zahăr și 200 ml apă lăsate la fiert timp de 10 min. Se scoate din formă după cel mult 10 minute. Când e rece, se presară zahăr pudră deasupra.

scroll icon
ÎNAPOI